Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HYRAX szájpadtágító készülék

 

2016. tavaszán mentem el a lányommal biofogászatra. (a bio csak azért lényeges, hogy hangsúlyozzam nem csak egyféle fogászat van)

 

Azért gondoltam szükségesnek ezt, mert szájpadhasadékkal született (a lágyszájpad volt csak érintett), és ezért kicsit a csontfogaknak kevés hely volt kinőni, mert az állkapocs kis ívű volt.Az egyik szemfoga egy sorral hátrébb tudott csak kibújni.Gondoltam még időben kezelem a helyzetet ,  elviszem fogászatra, mert 14 éves korig növekszik  és fejlődik a csontozat.Most még könnyebb a kezelése.

 

A Hyrax szájpadtágítót ajánlották.Mondták nézzem meg a neten, hogy működik, nagyon szuper, több gyereknek is már feltették, semmi probléma nem volt vele.

Próbáltam utána nézni a neten, nem sok bejegyzést találtam, de azok pont rettenetesek voltak: alig tudott enni, beszélni,rágó beleragadt stb.

 

Ezek után visszamentünk, és mondtam a doktornőnek, hogy a nyári szünetben kérnénk, mert ha valami adódik, ne kelljen az iskolából hiányozni, meg rögtön tudjunk visszamenni.Illetve említettem, hogy csikorgatja éjjel a fogát (amin szintén próbáltam segíteni, később erről is írok).

A doktornő állította, hogy semmi nem történhet, eddig 1 gyerek ment vissza, mert a tesója lerúgta a fogáról, a csikorgatás meg nem befolyásolja.

 

Hát jó, legyen.

 

 

Az egy dolog, hogy én nem tudtam állítani, félelmetes szerkezet volt .A párom csinálta mindig, minden este állítani kellett.

Az első két hétben minden tök jó volt, nem is fájt az állítás, tudott beszélni meg enni is rögtön.

Aztán egyik nap mondja a lányom, fáj a feje. Gondoltam kevés folyadékot ivott vagy magnézium hiánya van, adtam neki.Harmadik nap már reggeltől estig fájt neki, kénytelen voltam szintetikus fájdalomcsillapítót adni neki, ami legalább pár órára elviselhetővé tette a fejfájást, és tudott iskolába menni.

 

Közben kértem időpontot a fogászatra, hogy ez van, szeretném ha megnéznék, mert nem szokott fájni a feje.Még mindig állították, hogy biztos nem ezzel van a gond, de megnézik.A megnézés egy röntgennel párosult, 11.000 Ft-ért.Persze nem volt semmi, hazamentünk.

 

Majd már iskolába sem ment, csak feküdt otthon.

Újabb időpontot kértem, hogy le szeretném szedetni, mert ennek így semmi értelme nincsen.

Le is szedték, pedig már látható volt, hogy a felső állkapocs kicsit kezdett szélesedni, mert az első két foga között pár milliméteres rés volt látható.

 

De hát nem ér az egész annyit, hogy szegény gyerek kínlódjon.Ahogy leszedték, másnap mintha elvágták volna a levertséget meg a fejfájást.

 

 

Mindezt azért írtam meg, mert én nem találtam sok véleményt erről, hátha másoknak segít a döntésben ez a kis bejegyzés.Persze lehet, hogy 100-ból egy ilyen eset van, és pont mi voltunk a századikok.Nem tudom. Ami az anyagiakat illeti, kb. 100.000 Ft volt ez az egész próbálkozás.

Egyenlőre nem foglalkozom azzal, hogy fogszabályozás.Most 10 éves a lányom, ha pár év múlva úgy dönt, hogy zavarja és nézzünk valami megoldást, akkor megint szétnézek a piacon.

 

Ami nekem tanulság a történetben:

A megérzéseimre hallgassak, ne más véleményére.

Az anyagi világ  az egyéntől előbbre került, biofogászat ide vagy oda.